Voorbeelden van Magische Kamers

Groenconcept: Bezinningstuin GGZ

Helmond

Dit groenconcept is een idee om de bestaande kerktuin van de GGZ te renoveren tot Bezinningstuin.

De tuin combineert zachtheid met onderhoudsvriendelijkheid. Cliënten kunnen hier samen mediteren in de cirkel. Therapeuten kunnen achter in de tuin eventjes opladen in het lunchhoekje achter de Magnolia.

Een aantal slim gekozen plantensoorten vult de volledige tuin, zodat een gevoel van rust en eenheid ontstaat. Het beplantingsplan volgt de natuurlijke methode 'de Magische Zeven'.

DHZ-tuinontwerp: de Recycle Tuin

Jaren 80 woning, Heusden

In de Recycle Tuin is het materiaal van de oude tuin hergebruikt op allerlei creatieve manieren.

  • De rode klinkers die al in de tuin lagen, zijn gebruikt om keermuurtjes te maken en nieuwe paden aan te leggen.
  • De oude tegels zijn hergebruikt in het zonneterras.
  • Oud vlonderhout is verzaagd tot een houten slingerpad, een tuinbank en een klimplantenrek.
  • Vaste planten die al in de tuin stonden, zijn hergebruikt in het beplantingsplan. De beplanting is aangevuld met extra bijenlokkers.
  • De oude taxushaag is hergebuikt als kliko-verstopper.

Deze tuin is zelfstandig aangelegd met behulp van het tuinontwerp en beplantingsplan. Het beplantingsplan volgt de principes van de Magische Zeven. Hierdoor is de tuin extreem onderhoudsvriendelijk.

Groenconcept: Voedselbos Berk & Boom

Heusden

Voordat Voedselbos Berk & Boom realiteit werd, mocht ik de twee eigenaressen op weg helpen om hun droom uit te laten groeien tot realiteit. Ze vroegen me om de kern van hun ideeën vast te leggen in een Groenconcept. Dit is een creatieve vertaalslag van hun eigen ideeën, zonder meteen in detail te treden.

Met dit bestand konden Loes Berkers en Loes van den Boomen de boer op om belanghebbenden en potentiële investeerders te overtuigen om samen te werken.

Inmiddels is het Voedselbos realiteit:

Dit is het Groenconcept:

Beplantingsplan: Bont & Blauw

Nieuwbouwwoning, Asten

Voor een fervent bloemenliefhebster uit Asten maakte ik een beplantingsplan voor de planten die ze al had staan. "Ik doe maar wat", zei ze, "het is gewoon nog niet wat het moet zijn".

Met het beplantingsplan lukte het haar wél om lijn in de beplanting aan te brengen. Het beplantingsplan volgt de principes van de Magische Zeven. Hierdoor is de tuin extreem onderhoudsvriendelijk.

Ze deed de aanleg zelf.

Groenconcept: De Peel, een Mysterie

Herinrichting tentoonstelling Museum Klok & Peel

Voor Museum Klok & Peel mocht ik een Magische Kamer ontwerpen voor de tentoonstelling 'de Peel, een Mysterie'. Het werd een magische route door vijf werelden.

Bezoekers worden met vriendelijke nudges en zichtlijnen gestuurd, zodat ze uit hun hoofd komen en ín de beleving stappen. Bijvoorbeeld met een Galerij der Donkere Dieren, een uil die roept en een kunstenaarswand waar je kunt achterlaten wat je zelf inspirerend vindt aan de Peel.

Beplantingsplan: de Bostuin

Jaren 70 woning, Heusden

In de Bostuin vind je veel schaduwminnende planten en volop bladvariatie. Hoe verder je de tuin in loopt, hoe dieper de schaduw.

Deze tuin is zelfstandig aangelegd met behulp van het beplantingsplan.

Groenconcept: Van Botanische Tuin naar Belevingstuin

Eigen initiatief

Als klein Heusdens meiske nam ons mam mij regelmatig mee naar de Botanische Tuin achter de kerk. Mijn verwondering voor groen en mijn liefde voor tuinen begon daar, in het paradijsje van Martien Manders. Het lijkt mij fantastisch om het groene erfgoed dat Martien achterliet weer nieuwe liefde in te blazen.

Ik droomde al een tijdje over de Botanische Tuin als rustgevende belevingstuin.  Vandaar dat ik mijn ideeën op papier heb gezet. Zie dit document niet als iets ‘wat zo moet gebeuren’, maar als een goedbedoelde schets, waar kansen in schuilen om het erfgoed van Martien Manders te bewaren en de Heusdense identiteit verder te versterken.

Inmiddels wacht dit groenconcept op verdere ontkieming bij de Angelus-parochie.

DHZ-tuinontwerp: het Roodpaarse Paradijsje

Twee-onder-één-kap woning Someren

In verband met de komst van kleinkinderen wilde de opdrachtgeefster de bestaande vijver uit de tuin verwijderen. Dus moest de tuin op de schop. Mét behoud van planten en bestratingsmateriaal waar mogelijk (geen harde eis).

De bewoonster was dol op de bestaande rode beukenhaag, de rode esdoorn én de paarse verbena's. Dus werd roodpaars het startpunt van het ontwerp.

Het ontwerp en de beplanting is samengesteld om roodpaars nóg krachtiger te maken. De vijver werd vervangen door een waterornament van cortenstaal. Het terras werd uitgebreid. En een speels paadje naar het terras maakt het voor de kleinkinderen mogelijk om rondjes te fietsen.

Groenconcept: Herinrichting terrein

Buitengebied Heusden

De opdrachtgeefster wilde haar bedrijfsterrein herinrichten. Om verder te komen, had ze de gemeente Asten nodig. Maar ze had nog niks op papier. En wilde niet meteen een compleet uitgewerkt ontwerp.

Ze kreeg een Groenconcept. Dit is een creatieve vertaalslag van haar eigen ideeën, zonder meteen in detail te treden. Het schept een beeld bij alle betrokkenen. Zo kon ze weer een stap verder in het ontwikkelingsproces.

Wil je ook een Magische Kamer?