Dagboek van een bijenplant: 36 bijenplanten getest
Bijenplanten zijn goed voor de natuur. Maar zijn ze ook fijn voor mensen?
Bekijk hier de testresultaten. Hoe groeien ze, hoe bloeien ze? Blijven ze netjes of worden ze veel te wild?
Op een zonnige dag in mei spaaide ik 5 vierkante meter om en zette er 36 splinternieuwe bijenplantjes in. Hier een verslag van hun avonturen.
Agastache 'Blue Fortune'
Mei
De dropplant staat er stevig bij. Het blad is frisgroen en wijst recht omhoog.
September
De plant bloeit nog steeds en staat nog steeds recht overeind. Experiment geslaagd, dit is een blijver.
Anemone hybrida 'Pamina'
Mei
De herfstanemoon is nog een beetje verlegen. Er moet nog veel gebeuren voor hij zijn donkerroze bloemen zal ontwikkelen.
September
Nog steeds een beetje verlegen. Het blad is wel mooi. Nog even afwachten. Deze Anemone staat er om bekend dat de bloemen even op zich laten wachten.
Aquilegia vulgaris 'Ruby Port'
Mei
De akelei maakt nieuwsgierig. Het blad is prachtig. En z'n lange steel belooft een bloem. Maar hoe die er precies uit gaat zien?
September
De akelei heeft ondertussen prachtig gebloeid. Het blad ziet er nog steeds mooi en bijzonder uit. Een blijver.
Aster novae-angliae 'Purple Dome'
Mei
Ik heb hoge verwachtingen van de herfstaster. Maar nu ik 'm zo zie, zich verstoppend achter z'n naambordje, twijfel ik. Komt dit wel goed?
September
De plant valt uit elkaar. Het blad is struikachtig. Niet mooi. Deze Aster mag niet blijven in mijn bijentuin.
Briza media
Mei
Z'n trildingetjes zijn prachtig. Z'n groeiwijze is meer rechtop dan ik dacht.
September
Het grasje ziet er nog steeds frisgroen uit. Mooi voor in de lage border. De doorsnede is 30 à 40 cm. De trildingetjes steken er bovenuit op ongeveer 50 cm. Een blijver.
Campanula portenschlagiana
Mei
Deze vroegbloeiende klokjesbloem zit vol beloftes. Overal bloemknoppen.
September
Helaas overleden. Geen blijver.
Centaurea montana
Mei
Het blad van de korenbloem ziet er vol en tegelijk compact uit. Een prettige eigenschap.
September
In de zomer heeft ie mooie bloemen gehad, die wél plat op de grond vallen. Helaas. Ik weet er niet zo goed raad mee. Hij krijgt het voordeel van de twijfel. Op naar een nieuw seizoen.
Corydalis elata
Mei
Het fijnzinnige blad van de helmbloem maakt blij.
September
De Corydalis is verdwenen... waar zou hij gebleven zijn? Ik besluit nog een seizoen te wachten.
Dianthus carthasiandrum
Mei
De groeiwijze van deze anjer is grasachtig en opgaand. De kleur van het blad is minder blauw dan ik verwachtte, na ervaringen met de ouderwetse anjer in de tuin van ons mam. De bloem in wording past niet op de foto, zo'n extreem lange steel zit er aan.
September
De anjer is ronduit lelijk geworden. De plant ziet er uit als een polletje gras met lange stengels. Experiment niet geslaagd.
Dianthus deltoides 'Leuchtfunk'
Mei
De groeiwijze van deze anjer is juist platter dan de Dianthus carthusiandrum. Toen ik de plant aanschafte, liet ie z'n bloemstengeltjes een beetje hangen. Dat was binnen een paar dagen opgelost.
September
Deze anjer is uitgegroeid tot een grote bodembedekkende pol, maar ik vind het blad niet mooi. Als bodembedekker zou hij door de deur kunnen. Mits je het blad mooi vindt. Ik besluit 'm te verwijderen.
Digitalis x mertonensis
Mei
Dit vingerhoedskruid krijgt volgens de catalogi grote, oudroze bloemen. Ik weet nog niet wat ik precies kan verwachten. Het blad ziet er indrukwekkend, maar ook een beetje sla-achtig uit. Ik ben benieuwd.
September
Het blad is inmiddels doorgegroeid tot koolachtige proportie. De pol heeft een doorsnede van 50 cm. Bloemen hebben er nog niet aangestaan. Even geduld. Dit is immers een tweejarige plant.
Echinacea purpurea
Mei
De 'gewone' zonnehoed loopt uit met blad waar je doorheen kijkt. Het lijkt daarom nu meer een vulplant dan een structuurplant (lees hier meer over mijn plantindeling naar functie).
September
Deze Echinacea doet zijn populariteit eer aan. De plant is netjes bossig en stijf gebleven. En insecten vliegen af en aan. Een topper.
Echinops bannieri 'Taplow Blue'
Mei
De kogeldistel zit ruim in z'n blad. Alleen lijkt ie zonder bloemen wel heel erg op een gewone distel. Zouden de buren denken dat ik onkruid laat staan?
September
Ondertussen heeft de Echinops gebloeid en staan de stengels nog fier overeind. Toch wil ik de plant niet houden. Hij oogt me te distelachtig, terwijl ik juist een nétte bijentuin wil. Ik besluit 'm te wieperen.
Geranium cantabrigiense 'Cambridge'
Mei
Deze bodembedekkende ooievaarsbek heeft er zin in! Elk stengeltje bevat een aantal bloemknoppen.
September
Ondertussen is deze ooievaarsbek uitgegroeid tot een mooi bossig en dicht plantje van 10 cm. Een pracht van een bodembedekker. Topper. Mag blijven.
Geranium 'Dilys'
Mei
Ik heb nog geen ervaring met deze ooievaarsbek. Vooralsnog lijkt ie wat verlegen.
September
Ondertussen heeft de plant zijn schroom overwonnen. Hij heeft lange uitlopers gemaakt met mooie blauwe bloemetjes aan die uitlopers. Maar voor mij is deze plant veel te wild. Ik wil een nétte bijentuin. Ik besluit dat ie weg moet. Er zijn immers genoeg andere Geraniums die óók bijen aantrekken en wél netjes blijven.
Geranium 'Patricia'
Mei
Deze ooievaarsbek staat er gezond bij. Het blad is grof ingesneden en dat bevalt me prima.
September
Ik ben nog steeds zeer aangenaam verrast. De plant is mooi bossig gebleven, ongeveer 30 cm hoog. Geen wilde, lange uitlopers dus. Mooie roze bloemen. In de herfst schijnt ie ook nog mooi rood herfstblad te krijgen. Een blijver.
Geranium 'Rozanne'
Mei
'Rozanne' is in mijn beleving één van de meest volprezen ooievaarsbek. "Daar kan ik mooi van profiteren", moet de kweker gedacht hebben, want deze was dubbel zo duur als de andere ooievaarsbekken. Ik heb 'm nooit eerder in de tuin gehad, dus we wachten af. Het blad ziet er in ieder geval al mooi uit, net wat sierlijker als die van zusje 'Patricia'.
September
En toch valt ie tegen. Oké, de bloemen zijn mooi groot. Maar die uitlopers... veel te wild voor mij. Mag niet blijven.
Geum rivale 'Flames of Passion'
Mei
Ik herinner me het gewone nagelkruid uit de tuin van ons mam, met oranje bloemen. Het was een makkelijke plant, die het ook als bodembedekker goed deed. Maar ik houd niet van oranje. Dus daarom deze test. 'Flames of Passion' zou roodachtige bloemen moeten krijgen. Afwachten...
September
Het blad ziet er nog steeds verbazingwekkend frisgroen uit. De rode bloemkleur was mooi. En de plant is bossig gebleven. Een absolute blijver.
Knautia macedonica 'Red Knight'
Mei
De beemdkroon bloeit nog niet, maar heeft toch al een soort bloemen. Mooi voor de sierwaarde. De belofte van wat er komen gaat, geeft me een prettig gevoel. De lange stengel met het sierlijke blad contrasteert mooi met de andere planten.
September
Deze 'Red Knight' blijkt toch geen rode ridder te zijn, want hij heeft lichtlavendelblauwe knoopjesbloemen gekregen. Foutje van de kweker.
Die bloemen zijn overigens prachtig. De basis van de plant is rond bossig. De bloemetjes komen er hoog bovenuit en doen natuurlijk aan. Absolute aanwinst.
Papaver orientalis 'Patty's Plum'
Mei
Het blad van de papaver heeft weinig sierwaarde. Hij zal het echt van z'n bloemen moeten hebben. Afwachten.
September
De plant heeft geen bloemen gehad en de bladeren lijken amper gegroeid. Misschien ligt het aan de bodem, die nogal voedselrijk is. Hij krijgt een herkansing in het volgende seizoen.
Persicaria amplexicaulis 'Blackfield'
Mei
Ik herinner me een prachtige duizendknoop in de tuin van m'n tante Sjan. Maar dit zielige plantje met 2 blaadjes lijkt in niets op die droom.
In m'n eigen tuin heb ik een witte duizendknoop staan. In het eerste en tweede jaar heeft die bijna niks gedaan. Misschien toch niet zo geschikt voor zandgrond?
September
De verrassing van de border. Deze 'Blackfield' is prachtig geworden: bossig, stevig, ongeveer 60 cm hoog met donkerroze bloemen. Blijver.
Prunella grandiflora
Mei
Het blad van de brunel oogt een beetje rommelig. Maar de groeiwijze is wel bodembedekkend. Even kijken wat dit wordt.
September
De bloemen zijn inmiddels bruin geworden. Niet mooi. Deze gaat er uit.
Pulmonaria angustifolia 'Blue Ensign'
Mei
Ik ben te laat met foto's maken, want het longkruid is al uitgebloeid. In maart en april kwamen er al bijen en hommels op af. Mooi bodembedekkend plantje met blauwe bloemen.
September
Het plantje is nog steeds mooi. Maar ontwikkelt weinig blad, dus je moet ze wel dicht op elkaar planten. Omdat ie zo vroeg bloeit, mag ie blijven.
Salvia 'Amistadt'
Mei
De groeiwijze van deze salie lijkt enorm op die van de dropplant. De stengel oogt stevig.
September
Jezusmina, de plant is echt enorm geworden! Wat een groeikracht! Veel te krachtig voor mijn doeleinde. Ik wil planten die met weinig onderhoud netjes blijven. Daar hoort deze niet bij.
Salvia nemorosa 'Caradonna'
Mei
Deze salie is er vroeg bij. Hij pronkt prachtig met z'n paarse bloemen op stevige, langwerpige, paarse stengels. Een beauty.
September
'Caradonna' is nog steeds mooi. Hij zou nóg beter uit de verf komen als structuurplant in een grote groep. Blijver.
Salvia pratensis 'Dear Anja'
Mei
Deze salie begint als klein compact plantje. Benieuwd wat er nog gaat komen.
Sanguisorba menziessii
Mei
Het ribbelchips-achtige blad van de pimpernel heeft een grote sierwaarde. De groeiwijze is breeduit.
September
De plant is zoek. Waar is ie gebleven?
Sanguisorba officinalis 'Tanna'
Mei
Ook deze pimpernel heeft mooi ribbelchips-achtig blad en komt net wat hoger dan zusje menziessi. De groeiwijze is breeduit.
September
Mooie fijne blaadjes. De plantvorm is bossig. De knoopachtige bloemen groeien vanuit het midden. De moeite waard. Experiment geslaagd.
Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue'
Mei
Het duifkruid komt nog niet spectaculair over. Het is wachten op de bloemen.
September
Het blad zit inmiddels onder de meeldauw. Wat een zieligerd. Wil je knoopbloemen, dan kun je beter Knautia aanplanten.
Sedum telephium 'Matrona'
Mei
Deze hemelsleutel oogt een beetje fragiel. Z'n bladeren lijken zo af te kunnen knakken. Ik twijfel of ie mogelijk te voedselrijk heeft gestaan op de kwekerij.
September
'Matrona' is lager gebleven dan ik had voorspeld. 25 cm. Hij ziet er nog steeds een beetje trubbelig uit. Ik zie liever 'Herbstfreude'. We kijken het nog een jaartje aan.
Stachys monnieri 'Hummelo'
Mei
Het blad van de bosandoorn ziet er fris en compact uit. En doordat het blad niet glad is, is ie mooi de combineren met andere planten die juist wel glad blad hebben.
September
Het blad is nog steeds mooi. Een prachtige vulplant.
Succisa pratensis
Mei
De blauwe knoop zit fris in z'n blad. Er gaat een vrolijkmakend 'hier kom ik aan' van uit.
September
De bossige basis onderin blijft mooi compact. De bloemen vallen wel wat om. Krijgt het voordeel van de twijfel.
Symphytum azareum
Mei
De smeerwortel bloeit volop met hemelsblauwe bloemen. Ik dacht eigenlijk dat deze plant een bodembedekkende groeiwijze had. Dat blijkt toch niet zo te zijn.
September
Of toch wel een bodembedekker? De kern is wat platter en de bloemen liggen ook plat op de grond. Daardoor vind ik 'm geen topper. Mag niet blijven.
Thalyctrum 'Black Stockings'
Mei
De ruit staat er prachtig bij. Met z'n paarszwarte panty's en prachtige blad is ie qua groeiwijze de winnaar van de hele border.
September
Thalictrum heeft weinig gedaan. Maar dat zou ook kunnen komen omdat de naburige Salvia 'Amistad' hem volledig overschaduwd heeft. Ik geef 'm nog een kans.
Veronica longifolia 'Blauriesin'
Mei
De ereprijs lijkt qua groeiwijze op Salvia 'Amistadt' en op Agastache 'Blue Fortune': stevig. Verder is er nog weinig aantrekkelijks te zien. Geduld.
September
Hoe anders is dit nu. Deze Veronica is een prachtplant die nog steeds fier overeind staat. De plant heeft een prachtige verticale werking. De bloemen zijn mooi blauw en hebben een fijnzinnig uiterlijk.
Aan de bodem oogt de plant alleen wel wat iel. Dus daar moet een vulplant bij (lees hier meer over het profiteren van de natuurlijke functies van planten).
Viola odorata
Mei
Het maarts viooltje gedraagt zich zoals ik had verwacht: bescheiden en verlegen. Hij verstopt zich achter zijn naamplaatje. Aangezien het mei is, heb ik zijn eerste bloemetjes gemist.
September
De plant is prachtig. Fris groen blad, goed bodembedekkend, een flinke pol. Een mooie opvuller dus.
Maart
Inmiddels staat het maarts viooltje in bloei. Dat ziet er mooi uit. Hij heeft wel uitlopers gemaakt, die opnieuw zijn gaan wortelen. Nieuwe babyplantjes dus, die neigen naar woekeren. Toch denk ik dat ik 'm zelf wel aan zou planten. Maar dan wel op een plek waar ie makkelijk te containen is.
Over de auteur
Jennemieke Snijders helpt je om een magische tuin te creëren. Een Magische Kamer is een plek die rust geeft en goed is voor mens, dier en natuur.
Maak je tuin extreem onderhoudsvriendelijk. Combineer planten zoals de natuur doet.
Maak kennis met de Magische Zeven
Hét beplantingssyteem van nu om planten samen te laten werken
voor doe-het-zelvers en vakmensen