Interview in Tuinseizoen met Jennemieke over beplantingsmethode de Magische 7
Leer planten combineren zoals de natuur doet. Tuinseizoen interviewde Jennemieke over het ontstaan van de Magische 7 en de raakvlakken tussen muziek en tuinen. Lees het volledige artikel hieronder.
De Magische 7
Jennemieke Snijders ontwikkelt beplantingsplannen en tuinontwerpen en is het brein achter De Magische 7. Deze vernieuwende methode helpt mensen om zelf een natuurlijk beplantingsplan te creëren.
TEKST: AUKE BEEKE
FOTO'S: BART WIJNEN, JENNEMIEKE SNIJDERS
Naam
Jennemieke Snijders
Leeftijd
46 jaar
Woonplaats
Asten-Heusden
Groen motto
"Rust in je tuin is rust in je hoofd"
Groen talent
Ontwikkelde een methode om planten optimaal samen te laten werken
"Wanneer ik naar het resultaat keek, greep de beplanting niet in elkaar. Dat frustreerde mij."
Wat is de Magische 7 en hoe heeft dit vorm gekregen?
"Tijdens het ontwerpen van tuinen was ik jaren op zoek naar het verkrijgen van een natuurlijk geheel. Toch kwam ik altijd weer uit bij een lapjesdeken aan planten. Wanneer ik naar het resultaat keek, greep de beplanting niet in elkaar. Dat frustreerde mij. Daarom ben ik gaan nadenken over een andere methode. Traditioneel gezien zijn beplantingsplannen onderverdeeld in bomen, hagen, heesters, vaste planten en bollen. Maar deze indeling zegt niks over hoe je planten tot een samenhangend geheel combineert."
"Met de Magische 7 kijk je anders naar een plant. Je kijkt naar zijn functie in relatie tot andere planten. Die functies heb ik een naam gegeven. Je hebt bijvoorbeeld de 'hemelreiker', dat kan zowel een boom als een heester zijn. Een heester kan een 'individualist' zijn, maar ook een 'beschermer'. En een 'stijve hark' is een plant die lang overeind blijft."
Moet een tuinier veel kennis hebben om een mooi beplantingsplan te maken?
"Niet per se. Veel kennis hebben, betekent niet dat je er een mooi geheel van kan maken. Goed kijken hoe een plant groeit en welke functie die heeft, dat is het belangrijkste. Of het nu een 'verbinder' of een 'opvuller' is."
Welke technieken gebruik je nog meer naast die 7 functies?
"In het boek staan 'de basisgereedschappen voor extra magie' en dit zijn er drie.
"De eerste is contrastcreatie. Als je bijvoorbeeld het grote blad van een hartlelie combineert met het fijne blad van een muurpeper, dan creëert het groot- en kleinbladige een mooi contrast."
"Een andere techniek is spotlighting. Door bepaalde planten op een strategische plek te zetten, trek je de aandacht van de bezoeker. Plaats je aan het begin van een pad een spotlightplant, maar wil je dat de bezoeker doorloopt naar het zonneterras? Zorg dan dat daar ook een spotlightplant staat. Zo ontstaat er een gevoel van duidelijkheid en dat zorgt voor rust. lk houd daarvan."
"Patrooncreatie is de derde techniek. Het draait vooral om het inperken van de hoeveelheid soorten die je gebruikt. Als je een samenhangend geheel wilt, dan kun je beter niet van alles in je tuin proppen."
Je hebt de Magische 7 zelf uitgegeven, waarom?
"lk heb in het verleden andere boeken geschreven en daarvan veel geleerd. lk dacht: 'dit kan ik ook zelf'. Door mijn ervaringen met schrijven wist ik wat wel en niet werkt. Daarom heb ik ervoor gekozen om het zelf uit te geven. Als ik het zou uitbesteden aan een uitgever, dan geef je ook de hele vormgeving uit handen en dat wilde ik niet. De Magische 7 heeft een liggend ontwerp en dat heb ik opzettelijk gedaan, omdat ik daardoor het totaalplaatje mooi kan weergeven. Vorm en inhoud gaan voor mij echt samen."
Hoe is jouw interesse in groen ontstaan?
"Als kind was ik al bezig met groen. lk probeerde bijvoorbeeld kikkers naar de tuin te lokken. Daarnaast kweekte en verpotte ik plantjes en bekeek ik goed wat er met ze gebeurde."
"Toen ik wat ouder werd ben ik gaan studeren aan het Conservatorium. lk zie veel overeenkomsten tussen muziek en de tuin. Het idee voor de Magische 7 ontstond vanuit de muziek. Zowel bij het schrijven van muziek als het ontwerpen van een tuin probeer je om een geheel te creëren. Alle onderdelen hebben daarbij een eigen rol. De lage tonen van de basgitaar doen de hoge tonen van de elektrisch gitaar beter uitkomen. Samen is het sterker. Zo werkt het ook met planten."
Heeft een evenwichtige tuin minder onderhoud nodig?
"Nou, zeker! In een evenwichtige tuin werken planten goed samen. Je bedekt de grond bovendien ook beter. Wat ik veel zie, is dat er blokken met bodembedekkers worden geplant. Op die manier bedek je wel je grond, maar het ziet er niet natuurlijk uit en het mist evenwicht. Daardoor is je tuin minder rustgevend. Wanneer je beplanting in balans is, kunnen planten hun natuurlijke functie beter uitoefenen."
"lk zie in mijn eigen tuin dat ik veel minder tijd kwijt ben aan onderhoud, omdat er meer balans is tussen de planten. De Magische 7 is dus een hele handige tool om een onderhoudsvriendelijke tuin te creëren."
Maak je tuin extreem onderhoudsvriendelijk. Combineer planten zoals de natuur doet.
Maak kennis met de Magische Zeven
Hét beplantingssyteem van nu om planten samen te laten werken
voor doe-het-zelvers en vakmensen